Hagyományos nézet

Válogatni Jó: Szelektív hulladékgyűjtés

Főmenü

 

Tartalom

A „Miskolc és térsége települési szilárdhulladék-kezelési rendszerének továbbfejlesztése" című, program keretében Miskolc és további 36 település esetében kiterjesztik a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtést, és olyan hulladék-előkezelő művet építenek Hejőpapiban, amely éves szinten több ezer tonnával csökkenti a lerakott hulladék mennyiségét a térségben. Az előkezelő műben történő válogatás célja egyrészt az újra felhasználható másodnyersanyagok, a fém és a műanyag, másrészt az energetikailag hasznosítható, magas fűtőértékű, ún. RDF-termék (Refuse Derived Fuel) elkülönítése, ezzel másodlagos tüzelőanyag előállítása. A korszerű technológiának köszönhetően több mint 22%-kal csökken a tényleges lerakásra kerülő szemét mennyisége.

KEOP 1.1.1/B/10-11-2011-0001 azonosítószámú, „Miskolc és térsége települési hulladékgazdálkodási rendszerének továbbfejlesztése" projekt
A „Miskolc és térsége települési szilárdhulladék-kezelési rendszerének továbbfejlesztése" elnevezésű projektet a Miskolc Térségi Konzorcium – mint Önkormányzati tulajdonközösség – valósítja meg, amelynek gesztora Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata.

A konzorciumot Miskolc mellett 36 környékbeli települési önkormányzat alkotja: Alsózsolca, Aszaló, Boldva, Borsodgeszt, Borsodszirák, Bükkaranyos, Bükkszentkereszt, Csincse, Emőd, Felsőzsolca, Gelej, Harsány, Hejőbába, Hejőkeresztúr, Hejőpapi, Hejőszalonta, Hernádnémeti, Igrici, Kisgyőr, Kistokaj, Mezőcsát, Nemesbikk, Ónod, Oszlár, Répáshuta, Sajólád, Sajóörös, Sajópálfala, Sajópetri, Sajósenye, Sajószöged, Szakáld, Szirmabesenyő, Tiszakeszi, Tiszapalkonya, Vatta.
Borsod-Abauj-feliratok-01-560px

A pályázat 2011. szeptember 8-i benyújtását követően még az év december 2-án megszületett a támogatásról szóló pozitív döntés, 2012. március 6-án pedig a felek aláírták a támogatási szerződést. A projekt befejezési határideje 2015. április 30.

A beruházás célja az egységes Miskolci Regionális Hulladékgazdálkodási Rendszer infrastrukturális fejlesztése, a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés kiépítése, amely 37 településen mintegy 243 ezer embert érint.

A beruházás részletei
A projekt keretében a lakossághoz kerül 35 000 db műanyag edény és 5 000 db házi komposztáló. A szétosztás a Konzorcium és a Közszolgáltató által meghatározott módon és feltételekkel történik.

A házhoz menő szelektív gyűjtés érdekében 8 db kommunális gyűjtőjármű áll majd üzembe. A beruházás részeként megvalósul a keverten gyűjtött települési szilárdhulladékok mechanikai előkezelése (53 000 tonna/év kapacitás), amihez rakodógépek (targonca, homlokrakodó) beszerzése is történik. A hulladéklerakó művelését segítendő, egy lánctalpas dózer beszerzésére is sor kerül.

A szelektíven gyűjtött és szétválogatott hasznosítható hulladékok megfelelő tárolása érdekében a Hejőpapiban létesült lerakóban (kb. 430 m2) és a József Attila úti telepen (kb. 570 m2) 1-1 fedett bálatároló szín is épül.

A mechanikai előkezelővel a meglévő hulladékgazdálkodási rendszer jelentősen korszerűsödik. A mechanikai előkezelő mű alkalmas lesz a lakossági eredetű kevert települési hulladékokból energetikailag hasznosítható, ún. RDF-termék (Refuse Derived Fuel), illetve értékesíthető másodnyersanyagok előállítására környezetbarát modern technológia alkalmazásával. Így – előkezelés és hasznosítás, ártalmatlanítás helyett – egy magasabb szintű kezelés valósulhat meg, amely révén kevesebb mennyiségű hulladék keletkezik, az energetikai hasznosítás pedig hozzájárul a rendszer fenntartható működéséhez.

Ezzel együtt fejlesztjük a miskolci hulladékudvarokat, a szelektív hulladékgyűjtéshez kapcsolódó kiegészítő elemeket. Része a projektnek egy komoly szemléletformáló és ismeretterjesztő kampány, amely tovább népszerűsíti a szelektív hulladékgyűjtést, és felkészíti a lakosságot arra, hogyan lehet csökkenteni a nem hasznosítható hulladék mennyiségét. 
A költségek és támogatások
A projekt jelenlegi nettó összköltsége 3.697.835.200 Ft, amelyből 3 407 071 847 Ft a támogatás (92,248217 % támogatási intenzitás a 3.693.374.200 Ft elszámolható költségrészre vetítve) és 286.302.353 Ft az önerő.
A projektben közreműködők
Az elmúlt időszakban a projekttel kapcsolatos közbeszerzések sikeresen lezárultak, valamennyi szerződést megkötötték a felek, köztük utolsóként 2014. január 30-án a kivitelezésre vonatkozó szerződést, amely nyílt, uniós eljárásban került lefolytatásra.

Kivitelező: A kivitelezést  az MGH Miskolc Konzorcium végzi (tagjai: MENTO Környezetkultúra Kft., GEOHIDROTERV Mérnökgeológiai, Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Kft., HE-DO Útépítő, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.). A munkálatok a tervezéssel megkezdődtek már februárban, és március végén sor került az első kapavágásra is. Az ütemterv alapján 2014 őszén elkezdődhet a mechanikai előkezelő próbaüzeme is, amely az üzem műszaki átadását előzi meg.

Edényzet, gyűjtőjárművek: Az edényzetet a 2013. december 20-án aláírt szerződés értelmében a Polyduct Zrt. szállította, a határidőnél korábban, már 2014 április elején. A kiosztás az üzemeltető közreműködésével júniusban elkezdődhet. A járművekre a szerződést a M-U-T Kft.–P1-BAU Kft. közös ajánlattevőkkel kötöttük meg 2013. december 20-án. A szerződésben foglalt járművek, köztük a 8 db új hulladékgyűjtő jármű leszállítása határidő előtt, előre láthatóan májusban megtörténik.

Mérnök, projektmenedzsment, PR és tudatformálás: A projekt műszaki ellenőrzését, FIDIC mérnöki feladatait az UTIBER Kft. látja el 2013. május 24-től, a projektmenedzsment tevékenységet pedig a Miskolc Holding Zrt. 2012. szeptember 25-től. A PR és tudatformálási feladatokat a MAHIR–MonDay Konzorcium nyerte el, amellyel kapcsolatosan a szerződéskötésre 2013. december 20-án illetve 23-án került sor.

Közbeszerzési szakértő: A közbeszerzési szakértői feladatokat két cég látta el. A Mátrix Audit Kft. 2012. július 3-tól, míg az Ész-Ker Kft. 2013. február 19-től.
 
Mi épül Hejőpapiban?
A hulladékgazdálkodási rendszer korszerűsítése és a lerakásra kerülő hulladék mennyiségének csökkentése érdekében a projekt részeként egy 4 000 négyzetméter alapterületű mechanikai hulladék-előkezelő épül. Ez korszerű technológiával, mechanikai és optikai eszközökkel válogatja szét a lakossági eredetű kevert hulladékot. A válogatás révén elkülöníthetőek az újra felhasználható másodnyersanyagok, a fém és a műanyag, valamint az energetikailag hasznosítható, magas fűtőértékű, ún. RDF-termék, ami másodlagos tüzelőanyag.
A rendszer fontosabb elemei

EA lassú fordulatú, elektromos hajtású előaprító

A hengerműves, nagyteljesítményű aprítógéppel elvégezhető aprítási feladatkör az ipari fahulladékok, farönkök és tuskók, háztartási hulladék és vegyes építési törmeléktől egészen a biohulladékok aprításáig terjed. A 17 foggal ellátott henger a darabolandó anyagot felülről egy állítható, hidraulikus vezérlésű ellenfésűn keresztül húzza át. A felaprított anyag megbízható kihordása táróhevederes szállítószalag segítségével történik.

Az aprítható anyagok (konfigurációtól függően):

- fahulladék, raklap

- zöldhulladék, nyesedék

- tuskó, farönk

- vegyes építési törmelék

- ipari fahulladék

- kommunális hulladék (ehhez konfigurálva kerül beüzemelésre a gép)

FE1 mágneses fémleválasztó

A leválasztó mágnesek alkalmasak vas- és vastartalmú anyagok kiválasztására, vagy aprítók, malmok védelmére extra kopás vagy törés ellen. Mindezek mellett vasmentes anyagáramot állítanak elő további feldolgozáshoz. A vas- és vastartalmú anyagokat a mágnes magához vonzza és így kiemeli az anyagáramból. Az öntisztító mágnesek (UM sorozat) egy szállító szalaggal kihordják a kiemelt anyagokat.

DSZ dobszita

A dobrosta szállítja, keveri es fellazítja az anyagokat, így biztosítható a különböző frakciók tiszta elválasztása. A dobrosta hossza: kb. 7 000 mm, átmérője: kb. 2 400 mm

LSZ légszeparátor

A hulladékválogatásban a szabályozott légáram a legjobb eszköz anyag szétválasztására. A légosztályozók és légszeparátorok sokoldalúak, és jobb, megbízhatóbb válogatási hatékonyságot biztosítanak, mint az egyéb mechanikus válogatók. A levegő használatával az anyagokat, mind fajsúly, mind forma szerint is szétválogathatjuk. A gép két fő részegységből áll: egy légosztályozóból és egy 10 000 m3 / óra kapacitású légszűrőből.

KV1 és KV2 kézi válogató, légkondicionált fűtött kabinnal

A kabin méretei: 9,4x8,3 m alapterületű, 2,68 m magasságú. A klímaberendezés a válogatófülkében 20-26oC közötti hőmérsékletet tart termosztát segítségével. A klimatizált levegő befúvása a válogatófülkébe horganyzott légcsatornán keresztül anemosztátokon keresztül történik. Légcsere: 8 szoros

Válogatószalag a másodnyersanyagok kézi válogatására. A szalag dörzshajtású, görgők által stabilan megvezetett kivitelben készül. A szalag mindkét oldalán 3-3 db 500 x 1 400 mm-es zárható ledobó akna van. A szalagheveder felső része nagy kopásállósággal bíró gumiból, amely a válogatandó anyagokat könnyedén szállítja.

NIR1 és NIR2 optikai válogató

A közel-infravörös optikai válogató alkalmas a különféle típusú anyagok pneumatikus módon történő szétválasztására. A műanyagokat az általuk visszavert fény infravörös tartományának analízisével azonosítjuk. A különböző anyagok különböző hullámhosszú infravörös sugarakat reflektálnak. Ezeket a sugarakat az érzékelők feldolgozzák és a másodperc tört része alatt analizálják, majd a vezérlésnek megfelelően kifújják az anyagot a hulladékáramból.

UA utóaprító

A nagyteljesítményű telepített utóaprítógéppel elvégezhető aprítási feladatkör a zavaró anyagoktól mentes műanyag-, fa- és papírhulladékok utóaprítása. Az aprítás hatékonyságát egy belső, hidraulikus mozgatású rányomó is segíti. A 72 késsel ellátott henger a darabolandó anyagot felülről egy állítható, ellenkés-soron keresztül aprítja. Az aprított anyag méretét az aprító dob alatt elhelyezett szita szabályozza.

BA vertikális bálázó

A hidraulikus, vertikális bálázóprés akár 450 kg-os, szögletes, jól szállítható bálákat sajtol a kiválogatott anyagból. A teljesen zárt speciális présdugattyú csak kötözéskor nyílik szét. A préselési erő 250 bar mellett: 502 kN.
A rendszer folyamatábrája
 

 

Válogatni jó! - Támogatók: Új Széchenyi Terv, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Európai Unió

Oldal vége

Hagyományos nézet